Nyheter


2014-03-18

Styrelsemöte i Brismene bygdegård kl. 17.30.

Vi ska prata om paraplyorganisationen, den nya hemsidan och ekonomin i föreningen.


2014-03-17

Det blev lite ändring för blåsarna, de har vart i Floby idag och de kommer fram på dagen imorgon till vårt område. De har lite kvar i Börstig och sedan står Brismene på tur.


2014-03-15

Då är det nästan klart med blåsning av fibern i Börstig och Hjälmsered också. Så på måndag går de vidare till Brismene.

Nu har Roger gjort klart med plöjningen mellan Västarp och Hästhagen, och han kommer nu att göra klart en kort sträcka som är kvar i sommarstugeområdet vid Ätran i Alvared. Där blir det samförläggning med FEAB. Johan och Anders har nu kommet en bra bit upp genom Bredene och är nu vid Stora Bergsgården. Så nu har de en dryg kilometer kvar upp till Slättäng, efter det kommer de att gå från Bredagården ner mot Smula. De räknar med att det kan ta ungefär en vecka om allt går bra.


2014-03-12

Igår börja blåsningen av fibern i Döve och blev klart där idag före lunchen. De börja då här i Kringlarp och tar nu området Börstig och Hjälmsered.

OBS: De har inte med sej dosan som ska vara på väggen. Schaktteknik har inte fått hem dosorna ännu. De ska komma i slutet på denna eller början av nästa vecka. Det innebär att de kommer och sätter dosan i efterhand, åtminstone nu till att börja med.


2014-03-10

Då kommer Schaktteknik att börja blåsa fiber imorgon tisdag, de kommer att börja i området Döve och den del av Tornarp från Lilla Kronogården mot Döve. Schakttekniks killar kommer att ha med sej den dosan som ska upp på väggen när de kommer. De kommer då att svetsa fast fibern i en kontakt i denna dosa. De monterar också upp dosan på väggen.

Den dosa som ni kommer att få från Quadracom, kommer att levereras senare. Den dosan ska sitta inomhus och den har  3 uttag för data/telefoni, 3 uttag för TV samt två tomma portar för framtida tjänster. Vi kommer att lämna mera information om denna dosa när det blir dags, samtidigt som vi kommer att skicka ut valblanketten för abonnemang.


2014-03-07

Vi har nu fått besked från Håkan på Schaktteknik att de kommer och börjar blåsa fiber på tisdag. De börjar med att blåsa ut till er fastighetsägare, alltså från skåpen och fram till husen. De kommer att börja i området Tornarp och Döve.

Så nu är det jätteviktigt att slangen är nergrävd fram till husväggen och att hålet i husväggen är borrat. Det ska borras snett uppåt utifrån sett, för att ev. vatten ej skall kunna rinna in. Det ska också vara en 16 mm vanlig elflexslang genom hålet. Dosan som kommer att monteras över det borrade hålet, ska sitta max 1,4 m över mark, minsta höjd över mark är 0,5 m. Fibern som kommer i slangen kommer att svetsas ihop med en kontakt som sitter i dosan. Från denna kontakt kommer det att gå en fiberkabel in i huset. Denna fiberkabel kommer sedan att monteras i modemet som vi kommer att få från Quadracom.

Storleken på dosan är 4 cm djup, 14 cm bred och 21 cm hög.

Om någon önskar hjälp med att borra hålet, så har Gert Henriksson och Per-Hugo Claesson lovat att de kan hjälpa till.

OBSERVERA: Om det är någon som vill få dosan satt inomhus, så meddela detta snarast till er områdesansvarige eller Siv Eriksson. Schaktteknik behöver en lista över dessa fastigheter. Det måste då planeras så att ni är hemma när killarna kommer och sätter upp dosan, eller att någon annan har nyckel för att släppa in dem.


2014-03-01

Den senaste månaden har det hänt mycket i vår förening, vi har fått in många nya medlemmar i Alvared ,Hög och Bredene, i dagsläget är det 38 fastigheter som ska anslutas i detta området. Det är mycket fornminnen i området, så vi har varit uppe på länsstyrelsen i Mariestad för samråd om hur vi får dra fram fibern och lösningen blev att vi får gå så mycket som möjligt i vägkanterna för att inte skada fornminnena. Man ska också ta hänsyn till naturvärden som lövskog, betes och hagmarksinventering mm. Denna gång har vi gjort projekteringen själva, det var inte så stort område så vi tyckte att det kunde vi klara.

Arbetet med att plöja ner slang uppe i Hög och Bredene håller nu på för fullt, Johan och Anders har gått upp genom Alvared, förbi Ekehagens forntidsby och upp genom Hög till Smårör. De har också gjort en avstickare ner till Holmstorp. På måndag kommer de att börja vid Backgården och gå upp genom Bredene. Det kommer också att bli en avstickare mot Smula. <

Tryckningar under "gamla riksväg 46" är också gjorda. Vi kommer att trycka under riksväg 46 norr om rastplatsen, det kommer att ske med styrd borrning, samma under fd järnvägen, nuvarande cykelbanan. Det finns så mycket ledningar i fd järnvägsbanken (vättervatten, fiber mm) så där krävs pressition. Det ska också göras en tryckning under väg i Smula, den kommer också att göras med styrd borrning. I Bredene kommer vi att plöja genom vägen.

Sammanlagt så har föreningen nu 129 fastigheter som ska anslutas, av dessa ingår 2 bygdegårdar och en gammal skola som används som samlingslokal.

 

FÖRBEREDELSER

 • Kopplingsdosan kommer att monteras på väggen i samband med blåsning av fibern.
   
 • Du har borrat hål i väggen och dragit en flexslang genom hålet som skydd för fiberpatchkabeln.
   
 • Du har beslutat var centralenheten skall placeras samt planerat för att kunna dra fiberslangen från hålet i väggen till centralenheten.
   
 • Du behöver se till att du har tillräckligt med eluttag invid centralenheten. Du behöver olika antal beroende på hur mycket utrustning du kommer att installera här:
   
 • 1 st för centralenheten.
   
 • 1 st för telefondosan.
   
 • 1st om du skall ha en trådlös router för wifi.
   
 • 1 st om du skall ha en trådlös telefon som placeras här.
   
 • Du har hämtat ut din utrustning så att allt finns hemma.
   

Det blir Quadracom som kommer att bli vår kommunikationsoperatör för bredbandet. Vi har fått erbjudande från dem på två olika "paket".

- Sappa tripple play: där ingår Internet 100/100, Telefoni Bas och Tv Sappa 18 kanaler. Kostnaden för detta blir 309:- per månad och anslutning, inkl moms.

- Sappa Dual play: där ingår Internet 100/100 och Tv Sappa 18 kanaler. Kostnaden för detta paket är 280:- per månad och anslutning, inkl moms.

Det tillkommer en startavgift på 1 000:- inkl moms. Då ingår en dosa som kommer att sitta på väggen (denna dosa har små blinkande lampor), samt en styck digital tv Box.

Följande Tv-kanaler ingår: SVT 1, SVT 1 HD, SVT 2, SVT 2 HD, Svt 24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV3, TV4, Kanal 5, TV 6, Sjuan, TV 8, Kanal 9, Tv 10, TV 11, TV 4 Sport, Discovery Channel, MTV och Sappakanalen.

För den som vill få flera TV-kanaler så kan man beställa detta på Sappa, där finns många olika tilläggspaket att välja på. Om ni vill kolla vad som finns kan ni gå in på www.Qmarket.se  i högerkant på denna sida kan ni välja ort/område, välj då Fiber Östra Falbygden, så kan ni se vad som kommer att finnas att välja på samt priser. Vi är lovade att få samma erbjudanden som dem. 

OBSERVERA: styrelsen kommer att skicka ut en valblankett där ni får skriva i vad ni önskar välja.

Den som inte vill ha Tripple play eller Dual play kommer att kunna välja Internet, Tv eller Telefon efter behov. 

På vårt möte den 23:e berätta vi också att vi nu har planer på att koppla ihop vårt fibernät med bredbandsföreningen Fiber Östra Falbygden. Detta innebär att vi får gräva/plöja ner slang ca 6 km till. Vi får då gå genom Alvared, Hög och Bredene upp till Slättäng. Styrelsen håller nu på att undersöka om detta är möjligt. Samtidigt kollar vi också av läget om det finns fastighetsägare utmed denna tänkta sträcka som önskar få fiber till sina fastigheter.


2014-01-12

Då har vi ett nytt år, och Schaktteknik är tillbaks sedan i tisdags. Johan har nu börjat med kanalisationen i Vintorp. Där vi nu samförlägger med Feab, så Karl från Feab är med och hjälper till. I tisdags var Roger och Anders och fixa till lite som skulle rättas till här i Kringlarp och i onsdags åkte de tillbaks till Brismene, för att fortsätta med det som är kvar där.

OBS: Dag för STORMÖTET är ändrad till Torsdagen den 23:e januari.


2013-12-30

Då har killarna från Schaktteknik semester i mellandagarna, de återkommer den 7:e januari.

Det mesta av grävning/plöjning och sättning av skåp i Brismene är nu klart. Meningen är att Johan och Anders kommer att börja i Vintorp efter helgerna, där har vi samförläggning med Feab, de kommer där att gå en större del i en befintlig kraftledningsgata. Troligen kommer vi också att fortsätta med bredbandet fram till Åsarp för att där få en kontaktpunkt med Feabs fibernät.

Vi hoppas också att alla tryckningar under vägar ska komma igång och att det snart blir dax att blåsa fiber.Vi planerar för STORMÖTE i januari, preliminärt datum är satt till onsdagen den 22:a januari. Vi återkommer när vi vet säkert datum.


2013-12-12

I slutet av november flytta maskinerna upp till norra delen av Brismene. Den ena bandgrävaren som körs av Johan och Anders börja i området runt Skansen och har sedan gått förbi Klockaregården och fortsatt norr ut. Där har vi samförläggning med Feab, Karl från Feab är då med och hjälper till. Det har vart en del problem med berg, men det har löst sej efter hand.

Den andra maskinen som körs av Roger och Kim börja uppe vid Tångren och har gjort klart där uppe. De har sedan flyttat ner och jobbar i området vid Brismene Kyrka. Där är bara lite plöjning. Vi har istället mycket Feab-slangar i detta område, så det är mycket skåp som ska sättas där för att koppla ihop allt till ett nät.

Vi har nu kommet så långt i arbetet med att plöja/gräva ner slangarna för bredbandet, att det snart börjar bli dags att blåsa fiber. Det blir Schaktteknik i Tidaholm som kommer att göra detta jobbet också. De kan snart börja blåsa fiber i de delar som är färdiggrävda. Det är en stor fördel om de kan komma igång med detta innan det blir för kallt ute.


2013-11-24

Vi kommer att ha ett stormöte i Börstig bygdegård i januari, dag och tid återkommer vi med. Vi kommer då att berätta om hur vi tänker oss fortsättningen på bredbandet. Vi kommer också att informera om hur fibern kommer att dras in i huset och vi hoppas kunna visa hur de olika dosorna ser ut. En dosa kommer att sättas utanpå huset, där det också ska borras in i huset. Denna dosa behöver ingen elström. Den dosa (medieomvandlare) som sätts inne i huset behöver tillgång till elström, härifrån kan man sedan välja om man vill dra ledningar till flera rum i huset, eller om man istället vill sätta en router och köra trådlöst. Vi har nu hört några som rekomenderar att man drar en ledning till tv:n, för att få så bra bild som möjligt.

OBSERVERA: den dosa som sätts inne i huset har ett blinkande sken, så tänk på att ni inte sätter den så att det blir störande. Även en router brukar ha små blinkande lampor.

VARNING: Vi vill igen varna för en person som går runt och säger att han kommer från Tele 2, och han vill hjälpa till med bredbandet. Han har setts i Åsarp och går klädd i en jacka som det står Tele 2 på och han vill gärna komma in i husen. I torsdagens Ulricehamnstidning står det varning för denna dörrknackare , då har han vart i Dalum och Blidsberg. Det står också att polisen har kontaktats.

Då är grävarna klara i Döve. Tryckning under landsvägen kommer att ske lite senare.

I måndags flyttade Johan och Anders sin maskin till Sandhems by, där de plöjde i vägen mellan Holmsgärdet och Bokulla, ca 700 meter på en och samma dag. Igår var det service och reparation av maskinen och förhoppningsvis kommer de igång idag igen. De har lite kvar att göra i Sandhems by och kommer sedan att flytta ner till Hjälmsered. Troligen på fredag. På sträckan mellan Hjälmsered och Ekarp kommer det att ske samförläggning med Feab.

Tisdag efter middagen kom Veine och Torbjörn med sin traktorgrävare ner till Kringlarp, Nedergården. De går nu upp mot Börstig och vi planerar att de ska fortsätta uppe i Börstigbyn och vidare mot Ekarp sedan. Från Smedslyckan och upp till Gunnagården 3:3 har vi redan slang i jorden som vi fick med i samma dike som FEAB när de la ner elledning förra året. Samma har vi från Gunnagården 3:4 och upp till Börstigvägen.


2013-11-20

Igår var Siv och hälsade på Johan och Anders borta i Hjälmsered. De börja längst ner hos Lennart Ragnarsson, det har vart en del hinder att ta sej förbi, sten och lite berg. Men igår hade de kommet fram till vägen mot Kurebo.

Och här håller killarna på att få skåp nummer 16 på plats. Alla skåp har ett eget nummer för att det lätt ska kunna gå att lokalisera vilket skåp man pratar om, sammanlagt kommer det att sättas ungefär 36 skåp i Börstig och Brismene och vid något ställe väljer vi istället en brunn. Det kan t ex vara i en vägkorsning där det är oskyddat för snöröjning. En brunn grävs ner så den ligger ungefär 50 centimeter under jordytan. Så det är inte lika lätt att komma åt en brunn för att göra diverse service i framtiden.

Den andra maskinen som Roger kör är nu klar vid Lilla Prästegården i Ekarp och har nu gått över landsvägen till Hjälmseredsvägen. Där ska han nu köra ner till Skeen, Skattegården och slutligen Ekebacken. Efter detta har de också några skåp kvar att sätta i Börstig.

Sedan blir det dags att gå vidare till Brismene.      


2013-11-19

OBS; VARNING: Det har kommet till vår kännedom att det har gått runt några "skummisar" i Blidsberg, Dalum och Kinnarp. Det är två herrar som säger att de kommer från Tele 2 och ska hjälpa till med bredband. Om dessa kommer till våra socknar så har detta ABSOLUT INGET att göra med vårt bredband. Vid kontakt med Tele 2, så säger de att de har inget folk ute som går omkring så här. Så var vaksamma på om det går eller åker runt några som ni inte känner igen. Sprid gärna detta till era grannar. Det finns också de som går runt och säger att de vill samla in pengar till någon som är sjuk.


2013-11-16

Då har det gått en vecka sedan vi uppdatera läget.

Det blev problem med traktorgrävaren strax efter jag skrev förra gången, så den stog stilla fram till i tisdags. Veine har vart på annat jobb denna veckan så Roger har hoppat in och jobbat tillsammans med Torbjörn några dagar. De har gjort färdigt bakom kyrkan och har kommet upp så de är nu vid Prästegården.

Grävarna vill att vi upplyser om att när de sätter ner plogen och börjar plöja, samt när de kommer fram till t ex en trädgård och slutar plöja, så blir det automatiskt så att slangen inte kommer ner på samma djup som för övrigt och i trädgården behöver ju slangen inte ligga så djupt. Börjar de plöja ute på en åker så gräver de först en grop så att de får ner plogen tillräckligt.


2013-11-07

Borta i Hjälmsered håller Johan och Anders på för fullt. Här har vi samförläggning med Feab, så här grävs det en meter djupt. För elkabeln måste ner så djupt, det är en kille med från elföreningen och hjälper till här. Så här får vi räkna med att det kommer att ta längre tid.Då har vi ett nytt år, och Schaktteknik är tillbaks sedan i tisdags. Johan har nu börjat med kanalisationen i Vintorp. Där vi nu samförlägger med Feab, så Karl från Feab är med och hjälper till. I tisdags var Roger och Anders och fixa till lite som skulle rättas till här i Kringlarp och i onsdags åkte de tillbaks till Brismene, för att fortsätta med det som är kvar där.

p1010448.jpg

Igår blev Veine och Torbjörn klara utmed vägen ner till Kringlarp.
Här är det ett skåp som ska på plats.   

p1010442.jpg

 

Idag har de börjat uppe i Börstig byn och är just nu bakom Hovmansgården. De ska nu gå bakom kyrkan och upp genom Ekarp. Johan och Anders blev klara i Sandhems by igår, och flytta då ner till Hjälmsered. De jobbar nu utmed Hjälmseredsvägen och ska gå upp mot Ekarp. Efter detta har vi bara området Vintorp kvar i Börstig och förstås alla tryckningar under landsvägarna, det kommer en annan maskin som ska göra detta. Samt att det finns några skåp kvar att sätta.


2013-10-30

Då är grävarna klara i Döve. Tryckning under landsvägen kommer att ske lite senare.

I måndags flyttade Johan och Anders sin maskin till Sandhems by, där de plöjde i vägen mellan Holmsgärdet och Bokulla, ca 700 meter på en och samma dag. Igår var det service och reparation av maskinen och förhoppningsvis kommer de igång idag igen. De har lite kvar att göra i Sandhems by och kommer sedan att flytta ner till Hjälmsered. Troligen på fredag. På sträckan mellan Hjälmsered och Ekarp kommer det att ske samförläggning med Feab.

Tisdag efter middagen kom Veine och Torbjörn med sin traktorgrävare ner till Kringlarp, Nedergården. De går nu upp mot Börstig och vi planerar att de ska fortsätta uppe i Börstigbyn och vidare mot Ekarp sedan. Från Smedslyckan och upp till Gunnagården 3:3 har vi redan slang i jorden som vi fick med i samma dike som FEAB när de la ner elledning förra året. Samma har vi från Gunnagården 3:4 och upp till Börstigvägen.


2013-10-28

Styrelsemöte Börstig 16:30

Vi diskuterar blanda annat hur vi går vidare med blåsningen av fibern, som är nästa steg. Det har också blivit dags att skicka ut offerter till olika kommunikationsoperatörer, så det kommer vi också att ta upp.


2013-10-23

Johan och Anders har nu kommet ner till gränsen mellan Tornarp och Döve. Igår plöjde de vägen in till Pålunda och allt gick bra. Vi har också fått en maskin till Döve, där Veine och Torbjörn nu har gjort sträckan från Kvarnagärdet och Bondarp upp till landsvägen klar. I morgon ska de börja vid Stommen och gå vidare genom Döve.

OBSERVERA:

För er som vill ha hjälp med grävning i trädgården så kan Schaktteknik hjälpa till med detta också. Kostnaden för detta är 525 kronor + moms, per timma. Ni blir då debiterade särskilt för detta. Ni som vill att vi ber grävarna från Schaktteknik hjälpa er med grävning, hör av er till Malin Gustavsson på telefon 0515-530 15, 0735-10 87 87, eller  per mejl malinvastarp@gmail.com.

Kom ihåg att markera vid husväggen var ni vill att fibern ska gå in i huset, så att grävarna ser lätt vart de ska gräva i trädgården eller hur mycket slang de ska lämna för er som vill gräva själva.

I början av nästa vecka kommer det ytterligare en maskin, den planerar vi att sätta nere i Kringlarp.

Återställning av vägar görs av Schakttekniks grävare, övrig återställning görs av föreningen i egen regi om så krävs.


2013-10-18

Då har vi Schaktteknik från Tidaholm på plats.

 

Igår satte Johan och Anders plogen i jorden, de börja vid Börstig telestation och går nu ner genom Tornarp. Arbetet har gått bra och de har hitills lyckats plöja hela sträckan och är nu precis förbi lilla Kronogården.

p1010435.jpg


2013-10-12

Vi väntar på att Schaktteknik ska komma och börja med vårt bredband. Det har blivit en del förseningar, men vi hoppas de kommer till veckan.

Vi har också haft samråd med länsstyrelsen vad det gäller hänsynstagande till natur och fornminnen. För ca en månad sedan beslöt länsstyrelsen att alla fiberföreningar i länet ska göra samråd. Tidigare var det regeln att samråd skulle göras när det fanns behov av detta.

Om ni vill börja förbereda för fibern i er trädgård, så har Gert Henriksson i Ekarp lovat hjälpa till med grävning för den som önskar hjälp med detta.

Om det är någon som vill gräva själv i sin trädgård, så finns det nu slang att hämta hos Gert Henriksson i Ekarp. Där finns också ett grönt band (sökband) som ni lägger ovanpå slangen, detta band gör att det i framtiden blir lätt att söka rätt på var fibern ligger nergrävd någonstans. Ni ska gräva ner slangen från trädgårdsgränsen och fram till huset. I trädgården räcker det med ett djup på 30 cm.

Tänk på att ni har slang så det räcker upp på husväggen där ni vill att det ska borras in i huset.  Där kommer det att sättas en kopplingsdosa utanpå husväggen, sedan dras slang och fiber in i huset. Det behövs ingen tillgång på elström utanpå huset.

Inne i huset sätts sedan en ny dosa (medieomvandlare), denna dosa måste ha tillgång till elström. Här kan man sedan dra ledningar till olika rum i huset, eller om man vill sätta en router som kör trådlöst.

OBSERVERA: Den dosa som sätts inne i huset har ett blinkande sken, så tänk på var ni placerar den så att det inte blir störande.


2013-10-08

Styrelsemöte, Börstigs bygdegård kl.19

På agendan:

Diskutera hur vi ska gå vidare med fibern.

Färdigställa ett offertunderlag för blåsning och svetsning av fiber.

 

Siv har pratat med Monica Ek Remmerth på länsstyrelsen och har lite info om detta.

 

Reglerna på länsstyrelsen har också ändrats angående samråd för fiberföreningar,

alla fiberföreningar ska nu göra samråd.

 


2013-09-21

Upphandlingen är klar. Vi väntar nu på att Schaktteknik från Tidaholm ska komma och börja gräva hos oss. De ska  börja i Tornarp och gå ner mot Döve. Sträckan är utstakad och till veckan kommer vi att staka ut i Ekarp och Börstig.Är det någon mer som önskar få fiber, så hör så snabbt som möjligt av er till någon av oss i styrelsen.


2013-09-12

Ett första byggmöte med entreprenören och några i styrelsen.


2013-09-11

Nu har vi fått ett förskott på 250 000 kr för projektstöd beviljat.


2013-09-05

Möte med områdesansvariga


2013-08-21

Här kommer lite information om bredbandet. Nu har vi kommet så långt att det börjar bli dags att sätta spaden i jorden.Upphandlingen är nu klar och vi har beslutat ge uppdraget för grävning och kanalisation till Schaktteknik i Tidaholm. De har en hemsida www.s-tek.se gå gärna in där och kolla.Om allt går som planerat så räknar vi med att komma igång med grävningen andra veckan i september. Vi planerar att börja vid telestationen i Börstig och gå genom Tornarp och ner till Döve. Sträckan som ska grävas kommer att märkas upp med pinnar, för att det ska gå så smidigt som möjligt när grävaren kommer. Vilket område vi går till senare kommer vi att meddela efter hand som arbetet fortgår.

Vi ber er att fundera över var i huset ni vill få fibern indragen. Föreningen gräver fram tilltomtgränsen och det ska lämnas med slang som räcker fram till den plats på huset där ni vill få in fibern. Meddela gärna de områdesansvariga eller någon av oss i styrelsen hur ni vill ha det. Varje fastighetsägare får  själv gräva på sin egen tomt.

Vi är tacksamma om ni har möjlighet att röja undan träd och buskar mm som kan finnas i vägen där vi planerar att gräva, är det någon som önskar hjälp med detta så har Gert Henriksson i Ekarp Börstig lovat att han kan hjälpa till med detta.Vi har som mål att allt grävarbetet ska vara klart till sista mars 2014, Schaktteknik tror att de kanske kan klara det till årsskiftet, men mycket kommer ju att bero på vad de kommer att stöta på i marken och även på om det blir tidig vinter med tjäle. Vi hoppas på det bästa.När grävningen nu kommer igång så kommer vi även att skicka ut den 1:a delfakturan till er. Detta för att vi ska kunna betala de fakturor vi kommer att få från Schaktteknik. De kommer att fakturera oss efter hand som grävningen pågår.

De områdesansvariga är:

Tornarp och Döve – Martin Blank och Sven Claesson, Lennart Ragnarsson kommer även att hjälpa till endel här

Börstig (Ekarp, Hjälmsered, Börstig by och Kringlarp) – Lennart Ragnarsson och Siv ErikssonMussla, Sandhem och Vintorp – Sven Broberg

Brismene – Malin Gustavsson, Einar de Wit och Göran Winggren

Är det något ni undrar eller funderar på så hör gärna av er till någon av oss.Hälsningar från oss i styrelsen.


2013-08-20

Styrelsemöte kl. 19:00 i Börstig Bydgegård.


2013-06-20

Anbudsförfrågan

Börstig/Brismene bredbandsförening inbjuder till upphandling av grävning och kanalisation för bredband TV och telefoni

1.  Grävning

 • Det är ett krav att underlag och material för kanalisation skall finnas tillgängligt när gräventreprenören utför sitt arbete.

 • Grävning, förläggning av kanalisation, markeringsband med söktråd, sättning av skåp utförs som ett projekt. Samma entreprenör kan genomföra hela projektet eller anlita underentreprenör.

 • Rören skall förläggas på ett djup av 600 mm i både åker och övrig mark. Rören får dock ej förläggas under dränering. Vid grävning kringfylls optoslangar och optorör med 100 mm kabelsand. På kabelsanden placeras kabelskydd. Till färdig yta läggs därefter tilläggsfyllning om så krävs. Deponi ordnas av BBF

 • Skicka in handlingar till länsstyrelsen angående samråd för schakt på natur och fornminnesområde.

 • Tillstånd från Trafikverket hanteras av anbudsgivaren.

'

2.  Kanalisation

 • Före all förläggning av kanalisation skall utförd projektering utvärderas i samråd med beställaren för att optimera förläggningen avseende kostnad, fysisk utbredning och effektivitet, där framtidsmöjligheterna skall stå i fokus. Med det senare avses att förläggningen inte bara skall täcka nuvarande behov utan även kommande.

 • Kanalisationen skall bestå av 16/12 mm optoslang

 • Längs schakten skall ett markeringsband med söktråd läggas.

 • Söktrådens längd får inte överskrida 500 m mellan anslutningspunkterna. Dessa anslutningspunkter kan utgöras av antingen en kopparplatta monterad i optobrunnen eller som en markeringsstolpe med skylt typ E 06 682 79.

 • Funktionsprovning av söktråden skall utföras efter återfyllning och bifogas i relationshandlingarna.

 • All förlagd kanalisation skall vara märkt i båda ändar så att den kan härledas till kund.

 • Entreprenören skall svara för detaljprojektering i samråd med BBF:s lokala projektledning samt för dokumentation av ledningsdragning.

 


2013-07-22

Nu är man igång och gräver ner kabeln den sträcka som vi valde att ordna med själva vi Klockaregården.


2013-07-11

Styrelsemöte kl. 19:00, hos Siv.


2013-06-29

Nu finns det senaste protokollet att läsa under länken i menyn till vänster..


2013-06-24

Idag har offertförfrågan kring grävning och kanalisation gått ut och finns att läsa här till vänster, för den som är intresserad.


2013-06-13

Styrelsemöte kl. 19:30, hos Bosse på Västarp. Huvudsyftet med mötet är att gå igenom anbudsförfrågan, så vi kan skicka ut den.


2013-05-15

För er som ännu inte är medlemmar vill vi informaera om följande:

De eventuella fastigheter som ansöker om medlemskap från och med 1:a juni, kommer att få betala en högre medlemsavgift, kostnaden kommer då att bli 1000 kr, (medlemsavgift 700 kr + insats 300 kr). Detta på grunda av att vi får extra kostnader för att lägga till dessa fastigheter i projekteringen i efterhand.

Den fasighet som haft möjlighet att ansluta sig till bredbandet tidigare, men inte gjort det, kommer från och med 1: juni också att få betala eventuella merkostnader för bredbandsanslutningen själv. Med merkostnader menas den summa det kostar utöver den anslutningsavgift som övriga fastigheter, som är medlemmar sedan tidigare får betala. Så ni som önskar få bredband, hör av er och skicka in er ansökan under maj månad.


2013-05-14

Ni som vill läsa och eventuellt skriva ut medlemsansökan, anslutningsavtal och markavtal klicka på någon av dessa länkar I menyn till vänster.

Till er som är medlemmar kommer vi att skicka ut markavtalen med posten.


2013-05-09

Nu har vi drygt 80 medlemmar som går vidare för att få bredbandsanslutning. Detta är fullt tillräckligt för att gå vidare med projektet. Nästa steg blirnu att gå ut med en offertförfrågan för grävning och kanalisation. Ni som vill bli med, hör av er till någon av oss I styrelsen.


2013-05-07

Styrelsemöte, hos Bosse,Västarp kl. 1800

Vi uppdaterar kartor och medlemslista efter de som skrivit på anslutningsavtalet.


2013-04-16

Vid mötet den 15:e april beslöt medlemmarna at vi går vidare med vår bredbandsutbyggnad. Projekteringen är avslutad och vi räknar nu med ett maxpris på 25 000 kronor per fastighet. Här kommer adresserna för er som vill slicka avtalen med posten:

Sven Broberg, Börstig Stenarvet, 521 93 Falköping

Siv Eriksson, Kringlarp Övergården, 520 24 Blidsberg

Vi kommer att skicka ut anslutningsavtal till er medlemmar som inte har möjlighet att vara med på mötet. Vi vill ha in avtalet senast den 1 maj.


2013-04-09

Måndagen den 15 april är det stormöte i Börstig bygdegård kl. 19. Här kan du titta på den inbjudan som gått ut.

Vi inleder med en del matnyttig information och efter kaffet blir det åresmöte. Dagordningen kan du titta på här.

I inbjudan står det att vi kommer att presentera ett pris för varje fastighet och för att man ska få lite tid att fundera på det gör vi det redan nu. Det pris vi kommit fram till som ett maxpris per fastighet är 29000 kr. Vi har stora förhoppningar att det inte ska behöva kosta så mycket heller, men det är svårt att säga hur mycket än så länge.

Mer om detta och en massa annat kommer ni att få på årsmötet, så välkomna allihop!


2013-04-03

Länstyrelsen har beslutat att vi får projektstöd till projektet Börstig och Brismene bredbandsförening. Vi är beviljade 50 % av de faktiska kostnaderna som vi har rätt att få pengar för, bl.a projektering och kanalisation. Som högst kan vi få 1570 000 kronor.


2013-03-16

Nu har det gått ett tag sen vi fick in svarne på vår offertförfrågan angående projekteringen av vårt fibernät. Vi valde Eltel i Skövde som projektör. De håller nu på för fullt med denna och när den är klar kommer det bli ett informationsmöte I Börstig Bygdegård.

Vi räknar med att det kommer att äga rum I mitten av april.


2012-12-15

Nu finns en offertförfrågan på plats lite längre ner i vänsterkolumen, samt ett nytt protokoll!

Skanova är så gott som färdiga med stamledningen mellan Trädet oh Brismene nu. Det är bara en kort sträcka vid Gunnestorp, som inte är klar ännu.

Nedan är några bilder från när man svetsade bredbandsfiber vid Smejdan i Brismene. Svetsning låter lite missvisande när man ser hur litet och pilligt det verkar vara... På bilden till höger ser man svetsen och den vita kopplinsdosan, där skarven mellan de två ihopsvetsade fibrena finns.

  


 2012-12-13

Styrelsemöte igen ikväll på Västarp kl. 19.00


2012-11-19

Imorgon är det dags för ett nytt styrelsemöte i Börstig bygdegård kl. 19.

På dagordningen bl.a:

 • Offentlig upphandling, genomgång

 • När är projekteringe klar. Vad händer då?

 • Skanovas förslag

 • Sammanslagningen av Eltel och FEAB

 

Här finns lite att läsa på jordbruksverket. Klicka på länken: Stöd till Bredband - Länsstyrelsen i Västra Götalands län


2012-11-05

Den 30 oktober var det en träff för fiberföreningarna i kommunen. Siv Ericsson och Sven Broberg representerade vår förening och det fanns deltagare från 11 andra fiberföreningar. Man hade också inbjudit en representant från Skanova, som I korthet gav följande information: 

 • Skanova gör först en projektering, där byalaget får en preliminär kostnadskalkyl

 • Om byalaget efter detta vill arbeta vidare med Skanova tecknas ett upplåtelseavtal mellan byalaget och Skanova, Skanova står då för kostnaden av projekteringen. Om byalaget inte vill gå vidare kostar denna projektering 25 000 kronor.

 • Skanova blåser och bekostar installation av fiber

 • Ansluter byalagsnätet till det nationella fibernätet

 • Kvalitetssäkrar och dokumenterar nätet

 • Skanova tar över drift och underhåll när allt är klart

 • Skanova ansvarar för att ansluta ”nya abbonenter” i framtiden, föreningen har då alltså inget med detta att göra.•

 

Det blev en del diskussioner runt Skanova övertagande och om hur man ska hantera sådana som ansluter sig senare och sedan samlades man I smågrupper för att utbyta information mellan föreningarna.

Det kommer att bli en liknande träff om ett halvår.


2012-08-02

Här kommer en liten information från Börstig och Brismene Bredbandsförening

 • Antalet medlemmar är nu uppe i drygt 90 st, vilket vi tycker är glädjande

 • Om allt går som planerat kommer Skanova att lägga stamledningen från Trädet mot Börstig och Brismene under hösten. Vi har undersökt olika vägar på hur vi ska gå vidare med vårt bredbandsbygge, och har nu beslutat att lämna in en intresseanmälan till Skanova Byalagsfiber.

 • Om Skanova Byalagsfiber kommer att projektera och lämna kostnadskalkyl som vi kan acceptera, kommer vi att kalla till ett stormöte i bygdegården

 • Vi har ännu inte fått besked från länsstyrelsen om vi blir beviljade bidrag, vi står kvar I deras kö

 • Nu finns också en hemsida för Börstig på gång, www.borstig.n.nu. Där finns en sida för fiber som uppdateras efter hand

 • Om någon mer vill bli medlem är ni välkomna att kontakta någon av oss i styrelsen


2012-07-25

Ännu ett styrelsemöte, för mer information om vad det handlade om se senaste protokoll, som finns som en länk.  


2012-06-19

Styrelsemöte, då vi bland annat gick igenom hur många medlemsansökningar vi fått in och det är nu över 80! Marie har ordnat med ett Leaderbidrag, som bland annat ska täcka en del administrativa kostnader. DEt kommer också attt komma information, både på den här sidan och i pappersform till var och en.


2012-05-30

Förfrågan

Vi är ute efter ett företag som kan göra en projektering gällande fibernät inom Börstig och Brismene.

Anmälan om offert vill vi ha senast den15 juni, som lämnas till någon av kontakterna.


2012-05-30

Några ur styrelsen hade ett möte för att få ordning på en del ansökningsblanketter, kartor och liknande. Vi gjorde en del på mötet, men lade också en del av uppgifterna på oss deltagare att göra på egen hand senare.


2012-05-10

Vi ska försöka få till ett möte med en totalentreprenör, Bynet, och se vad de har att säga. Vi har träffat dem tidigare när de var i Grolanda, men nu vet vi lite mer och hoppas få reda på ännu mer.  


2012-04-14

Styrelsen har bestämt sig för att samla ihop så många medlemmar, som möjligt till den 16 maj. Därefter går vi igen om och tar ställning till hur vi går vidare